5. september 2022

Korrespondent: SIF kan overraske

Ole Ryborg er fodboldtosset EU-korrespondent og bosat i Bruxelles – og så venlig, at han her øser ud af sin enorme viden om Bruxelles, hvor torsdagens modstandere Anderlecht holder til.

Danmarks Radio-korrespondenten Ole Ryborg rapporterer og analyserer fra mange forskellige begivenheder – lige fra topmøder til samlinger i Europa-Parlamentet. Ole Ryborg har med base i Bruxelles dækket EU siden 1988, og kun en håndfuld journalister i Bruxelles har været i byen længere end ham. Han er desuden DRs NATO-korrespondent – og stor fodboldfan.

– SIF-fansene kan godt glæde sig, for Bruxelles er på mange måder en vidunderlig by. Belgierne og beboerne i Bruxelles er utroligt flinke – måske lige med undtagelse af, når de sidder bag rattet i en bil. Her findes de smukkeste middelalderbygninger, som f.eks. på den legendariske Grand Place. Og så kan man bare 100 meter længere nede ad gaden opleve de grimmeste metalbygninger, så man får en mistanke om, at nogen må have slået stadsarkitekten ihjel. Og så er Bruxelles jo Europas hovedstad, hvor både EU og NATO har deres hovedkvarterer, og det betyder, at Bruxelles også er en by, hvor der bor rigtigt mange udlændinge og op imod 1.000 journalister fra hele verden, fortæller Ole Ryborg, som herefter forholder sig grundigt til en række relevante spørgsmål.

Hvad er det vigtigste at få spist, når man er i byen?
Det belgiske køkken er fantastisk. Det er en blanding af alt det bedste fra det franske, det nederlandske og det tyske køkken – men ALTID med tyske portionsstørrelser. En klassisk ret om efteråret og vinteren er muslinger med pomfritter (moules frites), og en anden er tartar (americain) med pomfritter. I det hele taget fylder pomfritter meget i det belgiske køkken, og Belgien er verdens førende land for pomfritter. Belgierne har store diskussioner om, hvilke kartofler som er bedst egnede til at lave pomfritter – og diskuterer, hvordan man koger pomfritterne bedst (gerne i oksetalg). Ja, faktisk er pomfritter i Belgien så stor en videnskab, at der er et akademi, hvor man kan få en uddannelse som pomfrit-koger. Pomfritter skal naturligvis købes i et kræmmerhus (cornet) og købes hos et fritterie.

Og hvad så med drikkevarer?
Når det gælder øl, så er belgierne lige så passionerede som med pomfritter, og afhængigt af, hvordan man tæller, så er der i hvert fald 1.000 forskellige belgiske øl. Fra vildtgæret øl til øl brygget af munke på nogle af de belgiske klostre. Prøv også en klosterøl – det hedder trappist-øl, og der er flere forskellige. Og hvis du er heldig, kan du måske finde et sted som serverer den legendariske Westvleteren-øl. Den betragtes af mange som verdens bedste øl, og den kan ikke købes i forretninger – men sælges kun i begrænset antal, hvis man kører ud til klosteret, hvor øllen brygges. Men der er værtshuse i Bruxelles, som serverer Westvleteren.

Hvordan er beboerne i byen – og fansene? Hvordan skal SIFerne forvente at blive taget imod?
Belgierne er megaflinke, og Bruxelles er en by, som er vant til udlændinge af alle slags, og man tager altid godt imod udlændinge. Det gør man også på stadion i Anderlecht. SIF-spillerne kan forvente at blive mødt med engagerede og højlydte Anderlecht fans, og stadion er indrettet sådan, at fansene er tæt på banen. Men der bliver ikke tale om en lydkulisse som er så voldsom, at det f.eks. ikke er muligt for spillerne at kommunikere inde på banen. Og så er Anderlecht ramt af det samme fænomen, som det belgiske landshold også oplever. Halvdelen af Belgien er fransktalende, og den anden halvdel af landet taler flamsk/nederlandsk. Det betyder, at Anderlechts fans taler to forskellige sprog. Nogle hepper og synger på fransk, andre på flamsk. Og så bliver det altså bare sværere at finde på gode fodboldsange som alle kan synge med på. Alle kan synge ”Allez” (fremad), for det er det samme på begge sprog. Men sprogbarrieren sætter begrænsninger på lige præcis Anderlechts fans.

Hvilken betydning har Anderlecht for Bruxelles?
Der er tre store fodboldklubber i Bruxelles. Udover Anderlecht er det Royal Union Saint-Gilloise og Racing White Daring Moolenbeek (RWDM), som er en fusionsklub. Anderlecht er Bruxelles’ store og legendariske fodboldhold, som gennem årtier har sat Bruxelles og Belgien på kortet i europæisk fodbold – og holdet, hvor også danske fodboldlegender som Morten Olson, Frank Arnesen og Per Friman har spillet. Anderlecht er ubetinget Belgiens største fodboldklub gennem tiderne, og både klubbens ledelse og dens fans ser sig selv som Belgiens største klub. Det betyder også, at presset på Anderlecht er enormt. Alle i Bruxelles har en forventning om, at Anderlecht vinder mesterskaber og spiller europæiske fodbold. Det er som forventningerne til FCK – bare ganget med 10. For Anderlecht har historien og har været en europæisk fodboldstormagt, og det har FCK ikke.

Hvorfor har SIF en chance mod mastodonten Anderlecht?

For at kunne svare bedre på det spørgsmål, var jeg nødt til at ringe til en god ven, der har spillet mod Anderlecht flere gange, og han var også på stadion, da Anderlecht for nylig tabte lokalderbyet i Bruxelles til netop Royal Union Saint-Gilloise. Anderlecht er selvfølgelig favoritter mod SIF. De er på hjemmebane og fører vel på alle kriterier fra økonomiske muskler til spillere med erfaring. Men det betyder ikke, at SIF ikke har en chance. For efter en skuffende sæson, så er Anderlecht heller ikke kommet ordentligt i gang i denne sæson. Klubben har fået ny træner efter, at fodboldlegenden Vincent Kompany forlod trænerjobbet i Anderlecht. Og selv om Anderlecht har nogle pænt store stjerner på holdet, så mangler Anderlecht nogle klare lederskikkelser på banen. Og det kan ses på spillet. Min makker peger også på et andet element, som kan være til hjælp for Silkeborg. I den belgiske liga kan alle hold godt lide at spille fodbold. Der er mere fart på, og der er mere fokus fremad – også når et hold er foran. Og lige præcis dét er noget, som kan ligge godt til Silkeborgs spil, når der er plads til og mulighed for dybdeløb. Så mod et Anderlecht-hold, som ikke er kommet supergodt i gang med sæsonen, og som mangler klare lederskikkelser på banen, der har SIF mulighed for at overraske. Sker dét, så er der bare een ting at gøre for SIFs medrejsende fans. Så må de tage metroen ind til De Brouckére og gå derfra hen til pladsen foran La Bourse. For det er altid dér, fodboldfans tager hen for at fejre en sejr i Bruxelles – og der er naturligvis åbne værtshuse med belgiske øl i haner og flasker.

Således altså ordene fra Ole Ryborg – tusind tak til DR-korrespondenten for at øse ud af sin enorme viden om Bruxelles og Anderlecht – og rigtig god tur til alle jer SIFere, der tager turen til kampen.

 

 

 

 

.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på reddit

Relaterede Nyheder

Næste Kamp

3F Superliga

16. februar 2025
Scroll til toppen