En revideret Superligaordning uden afstandskrav og uden krav om sektionering er forsvarlig, når der anvendes coronapas, faste pladser og styret tilskuerrejse.
En evaluering af superliga-ordningen fra perioden 21. april til 28. maj i år peger på, at det vil være forsvarligt at afvikle fodboldkampe uden afstandskrav og uden krav om sektionering. Det vil med fortsat registrering og faste pladser i givet fald betyde, at SIF vil kunne lukke 6.000 tilskuere ind til hjemmekampene i 3F Superligaen, idet der er 6.000 siddepladser på JYSK park.
Indrapporterede spørgeskemaer fra klubber og et tæt samarbejde om smittesporingen med Styrelsen for Patientsikkerhed ligger til grund for evalueringen af forårets Superligaordning, som blandt andet viser:
- Ud af 266.259 tilskuere i 170 kampe blev der efterfølgende fundet 60 smittede – tal opgjort af Styrelsen for Patientsikkerhed
- Forekomsten af deltagende tilskuere som var smittet, da de deltog, var meget lav: 0,02% svarende til 0,35 pr. kamp
- Meget få blev smittet til fodboldkamp: Antallet af tilskuere, som blev smittet til fodboldkampene, var mellem 0,01 – 0,03 pr. fodboldkamp
- Ingen Superspredningsbegivenheder blev observeret: Overordnet beskriver data fra første del af perioden et kontakttal pr smittet tilskuer på mellem 0,06 – 0,18, hvilket antyder, at der ikke har foregået superspredning.
- Fodboldkampene havde få nære kontakter: Antallet af nære kontakter pr. smittet tilskuer var 17
- Meget få nære kontakter blev smittet: Andelen af nære kontakter, som blev smittet, var mellem 0,4 – 1,3 %
Yderligere interne opfølgende undersøgelser, som ikke er en del af rapporten, belyser desuden, at de nære kontakter på stadions har befundet sig i umiddelbar nærhed af, hvor den eventuel smittede har siddet. En mulig nærliggende fortolkning heraf er, at sektionering ikke har haft betydning for smitteopsporing, når tilskuerne har faste pladser, og dermed blot øger omkostningen til kampafvikling.
Ovenstående er gennemsnitlige tal fra hele forårssæsonen med tilskuere på stadion under Superligaordningen. Selv hvis tallene opskaleres til kampen med det højest antal tilstedeværende smittede, er der ikke tale om en forøget risiko for smittespredning. Styrelsen for Patientsikkerhed har for den kamp efterfølgende registreret 27 smittede blandt tilskuerne på stadion. Det er 59% færre end det forventede antal COVID-19 smittede i 10.000 tilfældigt udvalgte danskere efter, at de er blevet testet med hurtigtest indenfor 72 timer.
– Evalueringen viser tydeligt, at med coronapas, faste pladser og en kontrolleret tilskuerrejse, så er det efter min mening forsvarligt at fjerne afstandskrav og sektionering. Med tanke på det støt stigende antal vaccinerede så vil det faktuelle grundlag for udendørs arrangementer under en revideret Superligaordning uden afstandskrav og krav om sektionering blive yderligere styrket. Vi håber selvfølgelig på en fuldstændig genåbning hurtigst muligt, så vi kan være klar, når vores turneringer begynder igen midt i juli, lyder det fra direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen.
Se hele evalueringsrapporten for Superligaordningen her