13. juni 2019

Anekdoterne drev ned ad væggene

Anekdoterne drev ned ad væggene

Otte spillere fra DM-holdet var samlet onsdag aften på JYSK park, da SIF’s fanorganisation SIFosis stod bag 25 års jubilæums-arrangement for DM-titlen fra 1994.

Anekdoterne faldt som tordenbyger i den varme juni-aften, da SIFosis onsdag markerede 25 års jubilæet for mesterskabet fra 1994 med et arrangement i Eniig Loungen på JYSK park. Otte spillere fra dengang og omkring 140 SIF-fans var mødt op, og tre af spillerne fra dengang, Morten Bruun, Troels Bech og Peter Kjær, leverede røverhistorier godt suppleret af Orla Madsen, der var en af klubbens stærke mænd, fra en tid i dansk fodbold, hvor det hele var lidt mere uskyldigt.

Troels Bech fortalte om sin introduktion, dengang han første gang kom til Søholt. Viggo Jensen havde hentet ham fra SpVgg Fürth og kendte ham fra deres fælles fortid i Svendborg. Troels Bech havde hørt om Søholt Idrætspark som et flot anlæg med hele 16 fodboldbaner, men da Viggo og ham kørte ind på Søholt, var den daværende cheftræners opmærksomhed mere rettet mod parkeringspladsen: “Det er en fantastisk løbebane, der er 400 meter rundt, så vi kan løbe 200 meter, 400 meter, 1000 meter – vi har alle muligheder,” lød budskabet til den nybagte SIF-spiller.

Morten Bruun stødte til SIF lidt senere efter en jordomrejse og indledte da også sit ophold i SIF på andet holdet i Danmarksserien. Viggo var ikke vild med hans ankomst i bare tæer, indiske broderier på cowboy-bukserne og skulderlangt hår, men cheftræneren måtte overgive sig – Bruun kunne ikke holdes nede, når først fodboldstøvlerne var blevet snøret.

Gasflasker og lægestudie
Der var ingen fuldtidsfodbold i SIF dengang – heller ikke i mesterskabs-sæsonen, så Bruun flyttede ind hos Bech i hans lejlighed, flyttede gasflasker for at få penge til regningerne, mens Bech som det intellektuelle islæt valgte lægestudiet på Aarhus Universitet. “Jeg nåede kun 9. uge i graviditetslære. Det var nok en fejl, idag har jeg 8 børn,” konstaterede han med glimt i øjet.

Peter Kjær dukkede op på Søholt op til mesterskabs-sæsonen fra Vejle, der lige var rykket ned. Den mangeårige, nu afdøde, Vejle-leder Ejgil Jensen, forsøgte ellers at holde på målmanden, da Kjær meddelte ham, at han nu tog til møde i Silkeborg, og at det kunne ende med et klubskifte.

– “Nå,” sagde han og åbnede skrivebordsskuffen. “Så bliver detteher jo ikke til noget,” sagde han og viste mig et stykke papir fra Leeds United, der gerne ville have mig til England, da de søgte en afløser for aldrende John Lukic. “Og det viser du mig først nu,” svarede jeg og tog til Silkeborg, berettede Peter Kjær.

Betydende roller på mesterholdet
De tre spillere kom alle til at spille betydende roller i SIF, og selv om Troels Bech var skadet i store dele af mesterskabs-sæsonen, var han en ledertype i den spillertrup, som Bo Johansson overtog efter Viggo Jensen og i sin anden sæson i klubben førte til mesterskabet.

– En af mine første erindringer med Troels var i en pause i en træningskamp, hvor han pludselig hev æsken med skrueknopper frem, stillede 11 af dem op i en formation og begyndte at forklare alt muligt om taktikken. Det var jeg ikke vant til fra en holdkammerat, erindrede Peter Kjær.

– Morten havde stor betydning med sin arbejds-radius, og han var skyld i, at vi andre aldrig fik fri. For ham var det aldrig godt nok, han kunne altid tage tingene et skridt videre. Og så var vi andre jo nødt til at følge med, berettede Troels Bech om guldholdets anfører, Morten Bruun.

– Og Peter Kjær havde den der halvtliggende venstrefod. Ud over at være en god målmand, var han fremragende med fødderne, kom det fra Morten Bruun, hvilket blev fulgt op med endnu en anekdote.

Blev aldrig dansk udgave af Chilavert
– Engang i en kamp i Lyngby var det faktisk meningen, at jeg skulle have sparket frispark, hvis vi fik et udenfor feltet. Men vi kom tidligt foran, og så blev det aldrig til noget. Ellers kunne jeg være endt som Chilavert, fortalte Peter Kjær med reference til den legendariske paraguyanske målmand, José Luis Chilavert, der i karrieren scorede otte mål for landsholdet og 30 på klubplan, fordi han var fast frisparksskytte.

I mesterskabs-sæsonen blev Silkeborg Stadion en fæstning for SIF, og Morten Bruun afslørede en af hemmelighederne. For SIF blev stadig dengang – på trods af top-placeringen i landets bedste fodboldrække – regnet for en flok bonderøve hos mange af de andre.

Opvarmning på parkeringsplads
– En af grundene til det prædikat var vores forhold under opvarmning. Dengang varmede de to hold ikke op inde på stadion, men på banerne ude bagved. Her blev arealet også brugt til parkering, og det irriterede de andre hold, at de skulle varme op under de forhold. Vi hørte næsten hver gang, at “det kan da ikke være rigtigt.” Vi var jo vant til det, så for os betød det ikke noget, og med tiden kom jeg til at holde af det, for vores modstandere tog frustrationen og irritationen med ind på banen, og så var vi allerede foran i det psykologiske spil, fortalte Morten Bruun.

Og så endte det jo, som de fleste SIF-fans – i hvert fald dem, der er over 40 – kan huske. SIF blev dansk mester 1994 ved i sidste runde at slå AaB 2-0 foran næsten 12.000 tilskuere på Silkeborg Stadion samtidig med at OB slog SIF’s nærmeste rival, FC København, 3-2 i Odense.

– Superligaen får aldrig en mere dramatisk afslutning, end den vi oplevede 12. juni 1994, slog Morten Bruun fast.

Disse spillere var med onsdag aften på JYSK park:

Morten Bruun – 28 år i mesterskabs-sæsonen og midtbanespiller. Var anfører og spillede 31 kampe i sæsonen og scorede to mål. Han var journaliststuderende, noteret for 11 A-landskampe og var Europamester uden spilletid fra 1992.

Troels Bech – 27 år i mesterskabs-sæsonen og forsvarsspiller. På grund af skader blev det kun til 14 kampe i guld-sæsonen. Studerede dengang italienske på Aarhus Universitet.

Peter Kjær – 28 år i mesterskabs-sæosonen og målmand. Spillede 32 kampe i guldsæsonen og supplerede indkomsten på fodbold med et sælgerjob. Han kom til SIF inden sæsonen efter 10 år i Vejle Boldklub.

Keld Bordinggaard – 31 år i mesterskabs-sæsonen og midtbanespiller. Spillede 25 kampe i guldsæsonen og scorede fire mål. Var ved siden af instruktør på det nystartede Silkeborg Fodbold College. Tidligere i karrieren var han blevet dansk mester med OB (1986)

Allan Reese – 26 år i mesterskabs-sæsonen og angriber. Spillede 31 kampe i guldsæsonen og scorede 9 mål. Studerede datalogi på Aarhus Universitet ved siden af fodbolden i SIF. Var tidligere i karrieren blevet dansk mester med AGF, 1986, hvor han også blev kåret som Årets Fund.

Kenni Sommer – 19 år i mesterskabs-sæsonen og angriber. Spillede 3 kampe i guldsæsonen. Et lovende angriber-talent, der også var ungdomslandsholdsspiller og på det SIF-hold, der blev ynglingedanmarksmestre i 1992.

Christian Duus – 20 år i mesterskabs-sæsonen og forsvarsspiller. Spillede 9 kampe i guldsæsonen. Han var hevet op på førsteholdet som en af klubbens lovende talenter, anfører for ynglingemestrene fra 1992 og u-landsholdsspiller.

Bora Zivkovic – 19 år i mesterskabs-sæsonen og midtbane/forsvarsspiller. Spillede 1 kamp i guldsæsonen. Også han var med på ynglingemesterholdet fra 1992.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på reddit

Relaterede Nyheder

Næste Kamp

3F Superliga

16. februar 2025
Scroll til toppen